Ventura Community College

Applied Science Center

Location: Ventura, CA
Client:  Ventura County Community College District
Architect: Gensler

Project Description:

The Applied Science Center is the newest addition to the Ventura Community College campus.  The Large Lecture Hall is a 210-seat venue that includes a large 12’ tall x 24’ wide projection screen that is used to display the classroom computer, wireless devices, the overhead ceiling document camera, room video cameras or Blu-ray movies with a high-lumen, high-resolution projector. Distance education is supported by a recording appliance used in concert with the audio support and the three high-definition pan-tilt room cameras.

The Visualization Classroom is a specialty lab classroom that is used for 3D display of GIS modeling information on a fixed 8’ tall x 18’ wide rear projected glass screen.  3D Infrared emitters behind the screen and around the room allow for the display of active stereoscopic 3D materials when used with active eyewear.  The large screen includes a 32-point simultaneous touch bezel, allowing presenters to touch and move the images.

The Career Technical Center is a flexible “maker” style space that can accommodate very large items such as machining equipment on its structural slab.  A sturdy overhead structural system accommodates power and pneumatic services on retractable reels and overhead data connections mounted to the grid. Power and data around the room allow for additional flexibility in computer stations, 3D printers, or other equipment.

Services:

  • Infrastructure Planning
  • System Design and Documentation
  • RFP Development/Vendor Selection
  • Implementation Oversight
  • Design Build Management
  • Architectural/Engineering Design Support

Technologies:

  • Structured Cabling
  • Fiber Networks
  • Audiovisual Systems
  • Distance Education
  • Security Systems/Access Control

Benefits:

  • Flexible “Maker” style space.
  • Specialized 3D visualization and large scale immersive & interactive environment.
  • Community “shared” large venue spaces for special events with separate box office area.